Anticiklon alakítja a Kárpát-medence időjárását, a változékony, csapadékos időt okozó frontok messze elkerülik térségünket. A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet, futó záporok azonban csak néhol alakulhatnak ki.

Szerdán egy gyenge hidegfront érinti hazánkat, hatására megélénkül, helyenként megerősödik az északi szél, viharos széllökésektől azonban nem kell tartanunk.

A front nem hoz lehűlést, sőt mögötte fokozatos felmelegedés kezdődik, csütörtökön már 15 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: változóan felhős idő várható hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Csapadék nem valószínű. Az északi szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. Késő estére 3-5 fok közé hűl a levegő.

Szerda: napos és felhős időszakok váltakoznak egymással legfeljebb néhol fordulhat elő jelentéktelen futó zápor. Az északi, északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul. A délutáni órákra 13-15 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtök: többnyire napos idő várható, csak néhol növekedhet meg a fátyolfelhőzet. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 14-16 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: péntekig sok lesz a napsütés és kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés, helyenként már 15 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A hétvégén azonban már nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk, ismét változékonyabbra fordul az idő. Jelentős lehűlés nem várható, legfeljebb 1-2 fokot esik vissza a hőmérséklet. A jövő hét elején már erősödik a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: változékony, enyhül, tavasz, fagy, felhő, front, eső, időjárás, csapadék