Nyugati, délnyugati áramlással váltakozó nedvességtartalmú, többnyire igen enyhe léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. A következő napokban is folytatódik a változékony, de összességében az átlagosnál több fokkal melegebb idő.

Ma egy közelgő hidegfront előterében tovább erősödik felettünk az áramlás, az erős, időnként viharos délnyugati széllel az eddigieknél is enyhébb levegő érkezik fölénk. A legmagasabb nappali hőmérsékletek általában 15-17 fok között alakulnak majd, de kisebb körzetekben akár 18-19 fok is előfordulhat.

Eleinte még lehet több-kevesebb napsütés, majd a délutáni óráktól a közelgő hidegfront előjeleként már erősebben megnövekszik a felhőzet és az éjszakai órákban egyre többfelé várható eső, zápor.

A szerda délelőtti órákig már át is halad felettünk a front, megkezdődik a felhőzet felszakadozása, délután már több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A megerősödő északnyugtai széllel hűvösebb levegő árasztja el térségünket. Átmenetileg mérséklődik a nappali felmelegedés, 10 fok alá azonban nem hűl a levegő.

Csütörtöktől már ismét délnyugatira fordul felettünk az áramlás, újabb adag enyhe levegő érkezik fölénk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: eleinte változóan felhős, többnyire napos idő várható, majd a délutáni óráktól erősebben megnövekszik a felhőzet, de csapadék estig nem valószínű. A délnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A délutáni órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. Késő esti órákra 8-10 fokig hűl a levegő.

null
Szerda: eleinte még előfordulhat eső, zápor, majd napközben csökken a csapadékhajlam, egyre nagyobb területen szakadozik fel a felhőzet. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 9-11 fok közé melegszik a levegő.

null

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. Csapadék nem valószínű. A délnyugatira forduló szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul. A délutáni órákra 13-15 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elejéig folytatódik az igen enyhe idő. A több-kevesebb napsütés mellett időnként záporok is előfordulhatnak majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: áprilisi idő, február, tavasz, időjárás