Erős délnyugati áramlással váltakozó nedvességtartalmú, igen enyhe léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. A következő napokban további jelentős enyhülés várható, az időjárás változékony jellege azonban megmarad.

A több-kevesebb napsütés mellett időnként erősebben is megnövekedhet a felhőzet, de kedd estig csak elvétve fordulhat elő futó zápor. Az éjszakák már fagymentesek lesznek, napközben pedig egyre nagyobb területen emelkedik a hőmérséklet 15 fok fölé. A meleg levegő beáramlása erős, időnként viharos délnyugati szél kíséretében történik majd, emiatt a ténylegesnél alacsonyabb lesz a hőérzetünk.

A kedd esti óráktól már egy hidegfront közelíti meg térségünket, hatására megvastagszik felettünk a felhőzet és a késő esti, éjszakai óráktól egyre többfelé várható eső, zápor.

A front csapadékzónája a szerda reggeli órákra át is halad felettünk, így napközben már megkezdődik a felhőzet felszakadozása.
A megerősödő északnyugati széllel hűvösebb léghullámok árasztják el térségünket. Mérséklődik a nappali felmelegedés, 10 fok alá azonban nem hűl a levegő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Hétfő: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is várható. A délnyugati szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. A késő esti órákra 8-10 fok közé hűl a levegő.

null

Kedd: kezdetben változóan felhős, napos idő várható, majd a délutáni óráktól fokozatosan megnövekszik a felhőzet, de estig még nem valószínű csapadék. A délnyugati szél erős, időnként viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. A délutáni órákra 15-17 fokig melegszik a levegő.

null

Szerda: eleinte még többfelé lehet eső, zápor, majd a délelőtti órákban megszűnik a csapadék, megkezdődik a felhőzet elvékonyodása, felszakadozása. Az északnyugatira forduló szél erős, néhol viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 9-11 fok közé melegszik a levegő.

null

1. Ábra: a melegebb levegő beáramlása erős, időnként viharos délnyugati szél kíséretében történik majd. Hétfő napközben már fokozatosan erősödik a szél és kedden napközben akár 70-80 k/h erősségű széllökések is előfordulhatnak majd.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégéig folytatódik a szokatlanul enyhe idő. A szerdai kisebb lehűlés után már csütörtöktől újabb felmelegedés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: március, tavasz, előrejelzés, időjárás