A szokatlanul enyhe, tavaszias időnek már csak órái vannak hátra. Napközben ugyanis egy ciklon erős hidegfrontja éri el térségünket, amely mögött átmenetileg hidegebb léghullámok érkeznek fölénk.

Eleinte még előfordulhat kevés napsütés, majd a délelőtti óráktól megvastagszik felettünk a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor. Néhol gyenge zivatartevékenység is előfordulhat majd. Az éjféli órákig helyenként kiadós mennyiségű csapadék is hullhat. A legtöbb eső a megye déli, délnyugati tájain valószínű. Az északnyugatira forduló széllel már hűvösebb léghullámok érkeznek fölénk, így kissé mérséklődik a nappali felmelegedés.

Szombat reggelre áthalad felettünk a front, felszakadozik a felhőzet és napközben már csak elvétve fordulhat elő futó zápor. Jelentősen mérséklődik a nappali felmelegedés, a legmelegebb kora délutáni órákban már csak 8 fok körüli csúcs hőmérsékletek várhatók.

Vasárnap hajnalra nyugalomba jut felettünk a hideg levegő, mérséklődik a szél, ennek hatására megjelennek a fagyok. Általában -3,-1 fok közé hűl a levegő, de a fagyzugokban ennél hidegebb lesz. Napközben a sok napsütés hatására gyorsan melegszik a levegő, a délutáni órákra 10 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. A délnyugatira forduló szél már jelzi az újabb változást, hétfőtől ugyanis erős felmelegedés veszi kezdetét.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: eleinte még lehet kevés napsütés, majd mindenhol beborul az ég és már a déli óráktól egyre többfelé várható eső, zápor. Néhol gyenge zivatar is előfordulhat. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A déli órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul, a délutáni óráktól azonban határozottan csökken a hőmérséklet. A késő esti órákra 2-4 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: a felhőátvonulások mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat futó zápor. Az északnyugati szél élénk, néhol erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 7-9 fok közé enyhül a levegő.

null

Vasárnap: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem lesz. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -3,-1 fok között alakul. A délutáni órákra 8-10 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig újabb felmelegedés várható, ismét 15 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Szerdán egy hidegfront okoz változékonyabb, csapadékosabb időt. A front mögött átmenetileg visszaesik a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hidegfront, február, tavasz, időjárás