Egy ciklon előoldalán erős délnyugati áramlás alakul ki felettünk, amellyel több hullámban váltakozó nedvességtartalmú, egyre enyhébb légtömegek érkeznek fölénk. A következő napokban további jelentős felmelegedés várható, de az időjárás változékony jellege továbbra is megmarad. A több-kevesebb napsütés mellett időnként erősebben megnövekszik a felhőzet és helyenként futó záporok is előfordulhatnak majd. Az éjszakák fagymentesek lesznek, napközben pedig 15 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

Pénteken eleinte folytatódik az igen enyhe idő, majd a délutáni órákban egy markáns hidegfront éri el térségünket. Megvastagszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor, néhol esetleg zivatar. A megerősödő északnyugati széllel hidegebb léghullámok érkeznek fölénk, emiatt már kissé mérséklődik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul, de a Balaton térségében ennél hűvösebb lesz. Késő estére 6-8 fok közé hűl a levegő.

Csütörtök: erősen felhős és napos időszakok váltakoznak egymással, néhol előfordulhat kisebb zápor. A délnyugati szél erős, időnként viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. A délutáni órákra 14-16 fok közé melegszik a levegő.

Péntek: eleinte még lehet kevés napsütés, majd napközben megvastagszik felettünk a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor. Néhol esetleg gyenge zivatar is előfordulhat majd. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. A déli órákra 11-13 fok közé melegszik a levegő, de a délutáni óráktól már fokozatosan csökken a hőmérséklet.

Távolabbi kilátások: szombati kisebb lehűlés után már vasárnaptól délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel újabb adag enyhe légtömeg érkezik fölénk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhül, tavasz, változékony, felhő, fagy, eső, front, időjárás, csapadék