Ciklonok előoldali áramlásában több hullámban enyhe, váltakozó nedvességtartalmú légtömegek érkeznek a Kárpát-medence fölé. A következő napokban további jelentős enyhülés várható, de az időjárás változékony jellege megmarad. A több-kevesebb napsütés mellett időnként erősebb megnövekszik a felhőzet és főleg kedden esők, záporok is kialakulhatnak majd.

Tovább gyengül az éjszakai lehűlés, szerdától már egyre kisebb területeken várható fagy. A nappali hőmérsékletek kezdetben 7-10 fok között, majd a hét közepén már 12-13 fok körül alakulnak majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Kisebb körzetekben tartósan ködös, ködfelhős időszakok is előfordulhatnak majd. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 6-9 fok között alakul, de a Balaton térségében, illetve a tartósan ködös tájakon ennél hűvösebb lesz. A késő esti órákra 0,+2 fok közé hűl a levegő.

Kedd: gyakran lesz erősen felhős az ég, csak rövid napos időszakok fordulhatnak elő. Többfelé várható kisebb eső, zápor. A nyugati szél élénk, néhol erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul. A délutáni órákra 8-10 fok közé enyhül a levegő.

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat jelentéktelen futó zápor. A délnyugati szél többfelé megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra többnyire 11-13 fok közé melegszik a levegő, de a Balaton térségében ennél néhány fokkal hűvösebb lesz.

Távolabbi kilátások: csütörtökig a viharossá fokozódó déli széllel további felmelegedés várható, a nappali hőmérsékletek már 15 fok körül alakulnak majd. Pénteken egy markáns hidegfront éri el térségünket, mögötte a hétvégére jelentősen visszaesik a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: olvad, enyhül, változékony, front, , tavasz, felhő, havazás, fagy, eső, csapadék, időjárás