Időjárásunkat egy anticiklon alakítja, ezért folytatódik az eseménytelen, többnyire száraz idő. A Kárpát-medencében megülepedett viszonylag hideg levegő fölé nyugat felől enyhébb léghullámok érkeznek, ennek hatására a következő 24 órában fokozódik a ködhajlam. Az éjszakai órákban az eddigieknél nagyobb területen képződik köd, melynek egy része napközben is megmaradhat. Lesznek helyek ahol még a délelőtti órákban kisüt a nap, máshol pedig a megemelkedett ködből rétegfelhőzet képződik.

A nappali hőmérsékletek is ennek megfelelően alakulnak majd. A tartósan ködös tájakon nem emelkedik a 0 fok fölé a hőmérséklet, ezzel szemben a napos helyeken 5-8 fokot is mérhetünk majd. A napos, valamint a ködös, ködfelhős tájak térben és időben is váltakozhatnak egymással. Pénteken egy gyenge hidegfront felhőzónája érkezik fölénk, ezért tovább vastagszik a felhőzet, kisebb csapadék azonban csak elvétve fordulhat majd elő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: napközben gyengén felhős, borult, illetve tartósan ködös tájak váltakoznak egymással. A ködös helyeken szitálás, ónos szitálás is előfordulhat majd. A délkeleti szél gyenge lesz. A délutáni órák hőmérséklete a borongós, tartósan ködös tájakon 0 fok körül, míg a napos helyeken 5-8 fok között alakul. Késő estére -2, 0 fok közé hűl a levegő.

Péntek: többnyire erősen felhős idő várható, néhol azonban rövid időre a nap is kisüthet. Kisebb körzetekben tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak majd. Az esti óráktól elszórtan kisebb eső, zápor is előfordulhat. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -4,-2 fok között alakul. Az éjszakai órákban többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 5-8 fok közé enyhül a levegő, de a ködös tájakon nem lesz melegebb 0 foknál.

Szombat: többnyire erősen felhős idő várható, helyenként azonban átmenetileg felszakadozhat a felhőzet, kevés napsütés is lehet. Néhol előfordulhat kisebb eső, futó zápor. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul. A délutáni órákra általában 5-8 fok közé enyhül a levegő, az alacsonyabb értékeket a tartósan borult tájakon mérhetjük majd.

Távolabbi kilátások: a hétvégi változékony, kissé hűvösebb idő után a jövő hét elejétől újabb felmelegedés kezdődik, visszatérnek a 10 fok feletti hőmérsékletek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: köd, változékony, eső, felhő, csapadék, időjárás