Anticiklonális hatások alakítják a Kárpát-medence időjárását, a jelentős változásokat okozó frontok továbbra is elkerülik térségünket. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően többnyire napos, száraz idő várható, csak kisebb körzetekben lehetnek erősen felhős, illetve tartósan ködös időszakok.

Az anticiklon fölé nyugati áramlással óceáni eredetű, egyre enyhébb léghullámok érkeznek, így további felmelegedés várható, helyenként már 10 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet. Az éjszakák azonban még továbbra is fagyosak lesznek, ezért viszonylag nagy lesz a napi hőingás. Péntek napközben egy gyenge hidegfront közelíti meg hazánkat, hatására megvastagszik a felhőzet, kisebb csapadék azonban csak néhol fordulhat majd elő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: változóan felhős, többnyire napos idő várható, csak néhol maradhat meg tartósabban a köd. A nyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete általában 5-8 fok között alakul, de a ködös tájakon ennél jóval hidegebb lesz. A késő esti órákra 0 fok közelébe hűl a levegő.

Csütörtök: gyengén felhős és tartósan ködös időszakok váltakoznak egymással. A nyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -5,-3 fok között alakul. Az éjszakai órákban többfelé képződhet köd. A délutáni órákra a naposabb helyeken 7-9 fokig melegszik a levegő, a ködös tájakon azonban csak 2-3 fok valószínű.

Péntek: napközben erősebben megnövekszik a felhőzet, de csak néhol alakulhat ki jelentéktelen zápor. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -3,-1 fok között alakul, helyenként sűrű ködre is számíthatunk. A délutáni órákra 8-10 fok közé melegszik a levegő, de a tartós ködfoltokban ennél jóval hidegebb lesz.

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig folytatódik az átlagosnál enyhébb idő. Kisebb lehűlés, illetve csapadék vasárnap fordulhat majd elő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felhő, csapadék, enyhül, változékony, fagy, , havazás, eső, front, tél, időjárás