Továbbra is egy anticiklon alakítja időjárásunkat, a változékony, csapadékos időt okozó frontok messze elkerülik térségünket. A leszálló légmozgások hatására csendes, száraz az idő, legfeljebb a ködös tájakon fordulhat elő átmeneti gyenge szitálás.

A következő napokban megszűnik a hideg levegő utánpótlása, ezzel együtt pedig nyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel óceáni eredetű, enyhébb léghullámok érkeznek fölénk. További fokozatos felmelegedésre számíthatunk, egyre inkább 10 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Többnyire változóan felhős, napos idő várható, csak kisebb körzetekben fordulhatnak elő erősen felhős, vagy tartósan ködös időszakok. Ezeken a tájakon napközben is 5 fok alatt marad a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: többnyire változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban erősen felhős, vagy tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak majd. A nyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete általában 4-6 fok között alakul, a ködös tájakon azonban nem lesz melegebb 2-3 foknál. A késő esti órákra 0 fokig hűl a levegő.

null

Szerda: nagyrészt gyengén felhős, napos idő várható, csak kevés helyen maradhat meg tartósabban a köd. A nyugati, északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -5,-3 fok között alakul, hajnalban többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 5-8 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan ködös tájakon csupán 2-3 fok várható.

null

Csütörtök: többnyire napos idő várható, csak kevés helyen maradhat meg tartósabban a köd. A nyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -5,-3 fok között alakul. Hajnalban többfelé képződhet köd. A délutáni órákra általában 7-9 fokig melegszik a levegő, de a tartósan ködös helyeken nem lesz melegebb 3-4 foknál.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig folytatódik az eseménytelen, az átlagosnál több fokkal enyhébb idő. Péntekről szombatra virradóra egy gyenge hidegfront vonul át felettünk. A front elszórt záporokat és átmeneti néhány fokos hőmérséklet visszaesést okozhat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: február, tavasz, időjárás