A változékony, csapadékos időt okozó ciklonok, illetve azok frontjai messze elkerülik a Kárpát-medence térségét. Továbbra is egy anticiklon alakítja időjárásunkat, így a következő napokban is folytatódik az eseménytelen, száraz idő. Többnyire változón felhős, napos idő várható, kisebb körzetekben azonban erősen felhős, vagy tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak majd.

Az időszak elején még folytatódik az átlagos hőmérsékletű idő, a fagyos éjszakákat, viszonylag hideg nappalok követik. Keddtől az anticiklon peremén nyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel enyhébb léghullámok érkeznek fölénk.

Az éjszakák még továbbra is fagyosak lesznek, napközben azonban egyre kellemesebb időre számíthatunk. A hét közepétől már lassan 10 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet, csak a tartósan ködös tájakon lehet ennél jóval hűvösebb.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: többnyire változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban erősen felhős, vagy tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak majd. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete általában 2-4 fok között alakul, a ködös tájakon azonban ennél hidegebb lesz. A késő esti órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő.

Kedd: többnyire változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban erősen felhős, vagy tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak majd. A nyugatira forduló szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -4,-2 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A kora délutáni órákra 4-6 fokig melegszik a levegő, de a felhős, ködös tájakon 2-3 fok várható.

Szerda: változóan felhős, napos idő várható, csak kisebb körzetekben lehetnek erősen felhős, vagy tartósan ködös időszakok. A nyugati, északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -3,-1 fok között alakul, többfelé képződhet sűrű köd. A délutáni órákra általában 5-8 fok közé melegszik a levegő, de a ködös tájakon ennél jóval hűvösebb lesz.

Távolabbi kilátások: a hét második felében folytatódik az eseménytelen, egyre inkább kora tavaszias jellegű idő. Többnyire változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: olvad, eső, , felhő, enyhül, havazás, tél, változékony, csapadék, fagy, front, időjárás