Egyre inkább anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változásokat okozó frontok messze elkerülik térségünket. A leszálló légmozgások hatására többnyire száraz, eseménytelen idő várható.

Az időszak elején még lehetnek erősen felhős, vagy borult időszakok, majd a későbbiekben szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, ennek köszönhetően valamivel több lesz a napsütés. A kevesebb felhő miatt erősödik az éjszakai lehűlés, helyenként -5 fok alá hűl a levegő, napközben pedig általában 1-3 fok közötti maximum hőmérsékletek várhatók.

Az éjszakai órákban képződött köd, illetve az ebből kialakult rétegfelhőzet kisebb körzetekben akár tartósabban is megmaradhat. Ezeken a tájakon napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett kevés napsütésre is számíthatunk. A délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A késő esti órákra -3,-1 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, helyenként azonban tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak majd. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -6,-4 fok között alakul, többfelé képződhet zúzmarás köd. A délutáni órákra 1-3 fok közé enyhül a levegő, de a ködös tájakon ennél hidegebb lesz.

null

Vasárnap: többnyire változóan felhős, napos idő várható, kisebb körzetekben azonban erősen felhős, vagy tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak majd. A délkeleti szél gyenge lesz. A reggeli órák hőmérséklete -7,-5 fok között alakul. Az éjszakai órákban többfelé képződhet sűrű, zúzmarás köd. A délutáni órákra 1-3 fok közé enyhül a levegő, de a tartósan ködös tájakon kevéssel fagypont alatt alakul a hőmérséklet.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét keddtől nyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel már enyhébb léghullámok érkeznek fölénk. Fokozatos felmelegedés kezdődik, megjelennek 10 fok körüli maximum hőmérsékletek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: éjszaka, február, fagy, időjárás