Kedd reggelig egy mediterrán ciklon határozza meg időjárásunkat, így meglehetősen változékony, csapadékos időre számíthatunk. Többfelé hullhat jelentős, 10 mm-t is meghaladó mennyiségű csapadék.

Főként eső, zápor várható, de a késő esti óráktól a ciklon hátoldalán érkező hidegebb levegő hatására már havas eső, helyenként havazás is előfordulhat majd. Jelentős lehűlés kezdődik, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már többnyire 5 fok alatt alakulnak majd.

Kedden eleinte még előfordulhat kisebb havazás, havas eső, majd napközben eltávolodik térségünkből a ciklon, fokozatosan csökken a csapadékhajlam, sok napsütésre azonban még szerdán sem számíthatunk. A távozó légörvény mögött tartós északi, északkeleti áramlás alakul ki felettünk, így további lehűlés várható.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: túlnyomóan borult idő várható, többfelé esővel, záporral. A késő esti óráktól helyenként havas eső, néhol havazás is előfordulhat majd. Az északira forduló szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A késő esti órákra 0,+2 fok közé csökken a hőmérséklet.

Kedd: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. Eleinte még többfelé lehet kisebb havazás, havas eső, majd napközben csökken a csapadékhajlam. Az északi szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. A délutáni órákra 0,+2 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Szerda: gyakran lesz erősen felhős az ég, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. Csapadék nem valószínű. Az északi szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -6,-4 fok között alakul. A délutáni órákra 0 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

Távolabbi kilátások: a hét második felében már száraz, hideg időre számíthatunk, legfeljebb néhol alakulhat ki futó hózápor.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: , lehűl, változékony, havazás, tél, felhő, fagy, front, csapadék, eső, időjárás