Egy közelgő ciklon előterében ma még enyhe léghullámok érkeznek fölénk, így folytatódik a kora tavaszias idő, a legmagasabb nappali hőmérsékletek továbbra is 10 fok közelében alakulnak majd. A hajnali, reggeli órákban még előfordulhat eső, zápor, majd napközben átmenetileg csökken a csapadékhajlam. Az esti óráktól azonban már egy mediterrán ciklon éri el hazánkat, ismét csapadékosra fordul az idő.

Hétfőn a ciklon csapadékzónája alakítja időjárásunkat, egyre többfelé várható eső, zápor. A kedd reggeli órákig helyenként kiadós mennyiségű csapadék is hullhat. A ciklon hátoldalán északira fordul felettünk az áramlás, amellyel egyre hidegebb léghullámok érkeznek fölénk. A késő esti óráktól az addigi esőt már havas eső, helyenként havazás válthatja fel, de a pozitív hőmérsékletek miatt a hó csak a magasabb helyeken maradhat majd meg.

Kedden eleinte még előfordulhat kisebb havas eső, hóesés, majd napközben eltávolodik térségünkből a ciklon, fokozatosan csökken a csapadékhajlam. A távozó légörvény mögött tartós északi áramlás alakul ki felettünk, így további lehűlés várható.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: eleinte még borult idő várható, helyenként eső, zápor is előfordulhat, majd napközben átmenetileg csökken a csapadékhajlam, több-kevesebb napsütés is lehet. Az esti óráktól azonban ismét megvastagszik a felhőzet és egyre többfelé kezdődik esőzés. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 9-11 fok között alakul. A késő esti órákra 6-8 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: túlnyomóan borult idő várható, többfelé esővel, záporral. A késő esti óráktól helyenként havas eső, néhol havazás is előfordulhat majd. Az északira forduló szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 2-4 fok közé enyhül a levegő.

Kedd: többnyire erősen felhős idő várható, tartósabb felszakadozás majd a késő esti óráktól valószínű. Eleinte még többfelé lehet kisebb hóesés, majd fokozatosan csökken a csapadékhajlam. Az északi szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. A délutáni órákra 0,+2 fok közé enyhül a levegő.

Távolabbi kilátások: a folytatásban már az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű, téli időre számíthatunk. Többnyire anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, így számottevő csapadék nem várható, legfeljebb hózáporok fordulhatnak majd elő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felhő, havazás, csapadék, változékony, front, fagy, , tél, eső, időjárás