Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő órákban egyre többfelé várható intenzív, több órás ónos eső. A vár csapadék mennyisége meghaladhatja az 5 millimétert.

Ilyen időjárásnál a közlekedésben csúszós, jeges utakra és lezárt útszakaszokra kell készülni. Mielőtt útnak indulnának, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre megfelelően felkészített gépkocsival szabad elindulni. Gyalogosan és gépjárművel is fokozott óvatossággal kell közlekedni. Akik a tömegközlekedést választják, megnövekedett várakozási időre számítsanak.

null

 
Aki bajba jutott járművet lát, vagy tűzoltói segítségre van szüksége, hívja a 112-es segélyhívó számot. A téli időjárással kapcsolatban kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit. Használják a katasztrófavédelem ingyenes tájékoztató alkalmazását (VÉSZ). Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a http://met.hu címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu-n olvashat.

A kialakult meteorológiai helyzetre való tekintettel a katasztrófavédelem elindította belföldről hívható ingyenes zöldszámát: 06 80 205-500. Ezen a telefonszámon lehet érdeklődni az ónos esővel, illetve havazással összefüggő helyzettel kapcsolatban követendő magatartási szabályokról, a már megtett és tervezett intézkedésekről, a kialakult helyzetről.
 
Kérjük, hogy a zöldszámot kizárólag indokolt esetben, a kialakult meteorológiai helyzettel kapcsolatos információkért hívják, hogy el lehessen kerülni a telefonvonalak túlterhelését. Aki bajba jutott járművet lát, vagy tűzoltói segítségre van szüksége, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Címkék: ónos eső, piros riasztás, katasztrófavédelem, időjárás