Déli áramlással enyhe, nagy nedvességtartalmú léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. A következő napokban jelentős felmelegedés kezdődik, ezzel együtt azonban változékonyabbra, csapadékosabbra fordul az idő. A változást okozó frontzóna a délutáni, esti órákban éri el megyénket. Tovább vastagszik a felhőzet és egyre többfelé kezdődik csapadékhullás. Mivel a magasban már jelentős enyhülés kezdődik, ezért a legvalószínűbb csapadékforma az ónos eső, fagyott eső lesz. Szerda reggelig több mm vastag jégpáncél is kialakulhat majd, így átmenetileg nehézkessé válhat a közlekedés.

Napközben folytatódik a csapadékos idő, de a további enyhülés miatt már egyre inkább eső valószínű. Csütörtökre eltávolodik térségünkből csapadékzóna, helyenként már a felhőzet is felszakadozhat. Jelentősen megenyhül az idő, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már 5 fok közelében alakulnak majd.

Megjegyzés: a várható csapadék mennyisége, területi eloszlása és halmazállapota bizonytalan.ű

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: túlnyomóan borult, helyenként tartósan ködös idő várható, csak néhol vékonyodhat el átmenetileg a felhőzet. A délutáni, esti óráktól egyre többfelé várható ónos eső, fagyott eső, havas eső, eső. Kisebb körzetekben átmeneti havazás is előfordulhat majd. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 0 fok körül, vagy kevéssel az alatt alakulhat majd. A késő esti órákig nem változik lényegesen a hőmérséklet.

Szerda: többnyire borult idő várható, csak néhol vékonyodhat el átmenetileg a felhőzet. Többfelé várható ónos eső, eső. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -2, 0 fok között alakul. A délutáni órákra 0,+2 fok közé enyhül a levegő.

Csütörtök: többnyire erősen felhős idő várható, helyenként azonban már felszakadozhat a felhőzet, esetleg rövid időre a nap is kisüthet. Néhol előfordulhat kisebb eső, gyenge zápor. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. A délutáni órákra 3-5 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: előreláthatólag a jövő hét közepéig folytatódik a változékony, az átlagosnál jóval enyhébb idő, majd ezt követően újabb lehűlés kezdődhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felhő, ónos, csapadék, eső, havazás, változékony, fagy, front, , tél, időjárás