Hazánk időjárását egy anticiklon alakítja, a jelentős változást okozó frontok messze elkerülik térségünket. A Kárpát-medencét kitöltő fagyos légtömeg fölé már enyhébb léghullámok érkeznek, ebből azonban a talaj közelében semmit sem érzékelünk majd. Kellő légmozgás hiányában ugyanis az enyhe légtömeg nem tud lekeveredni a levegő alsó rétegeibe, sőt inkább konzerválja a megrekedt fagyos levegőt. A magasabb helyek kiemelkedhetnek majd a hideg légpárnából, síkvidéken azonban folytatódik a többnyire borongós, helyenként tartósan ködös idő. 

Kedden egy magassági hideg légcsepp érkezik fölénk, így tovább vastagszik a felhőzet és a délutáni óráktól egyre többfelé kezdődik csapadékhullás. Ónos eső, havas eső, eső egyaránt előfordulhat majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

0129_v

Vasárnap: többnyire erősen felhős, helyenként tartósan ködös idő várható, csak kisebb körzetekben szakadozhat fel a felhőzet. A ködös helyeken ónos szitálás is előfordulhat majd. A délkeleti szél megélénkül. A nappali órák hőmérséklete általában -4,-2 fok között alakul, de a gyengén felhős tájakon 0 fok várható. A késő esti órákra -6,-4 fok közé hűlhet a levegő.

0129_h

Hétfő: folytatódik a borongós, párás idő, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. Helyenként tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak  majd, ezeken a tájakon ónos szitálásra is számíthatunk. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -8,-6 fok között alakul. A délutáni órákra általában -3,-1 fok közé enyhül a fagy, de a gyengén felhős helyeken kevéssel 0 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet.

0129_k

Kedd: többnyire borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. Eleinte csak elszórtan, majd a délutáni óráktól már egyre többfelé várható ónos eső, eső. A reggeli órák hőmérséklete -7,-5 fok között alakul. A délutáni órákra 0 fok közelébe enyhül a levegő.

0129_egyh

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepétől délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk. Jelentős felmelegedés kezdődik, a nappali hőmérsékletek a hétvégén már elérhetik a 8-10 fokot.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hideg, változás, fagy, időjárás, tél