A Kárpát-medence időjárását továbbra is egy anticiklon, illetve a benne kialakult hideg légpárna alakítja. A medencében található hideg levegő fölé átmenetileg kissé enyhébb léghullámok érkeznek, ebből azonban a talaj közelében semmit nem érzünk majd. Kellő légmozgás hiányában ugyanis az enyhébb légtömeg nem tud lekeveredni a levegő alsó rétegeibe, sőt inkább konzerválja a megülepedett fagyos levegőt. A 400-500 méternél magasabb helyek kiemelkedhetnek a hidegpárnából, itt kevés napsütés is előfordulhat majd, síkvidéken azonban tartja magát többnyire borongós, tartósan ködös idő.

Számottevő csapadék továbbra sem várható, de a sűrű ködfoltokban ónos szitálás, zúzmara képződésre kell számítani. Éjszakánként kemény fagy várható, de napközben sem lesz melegebb -5,-3 foknál. Kisebb körzetekben, ahol felszakad a ködpárna, esetleg rövid időre a nap is kisüt, fagypont közelébe emelkedhet a hőmérséklet.

A hét közepétől már ismét északira, északkeletire vált felettünk az áramlás, amellyel hidegebb levegő érkezik fölénk a magasban. Jelentős változás azonban nem várható időjárásunkban, folytatódhat a többnyire felhős, fagyos idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: többnyire borult, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. Hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat. Az északkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete általában -5,-3 fok között alakul, ennél melegebb csak kisebb körzetekben, a gyengén felhős tájakon lehet. A késő esti órákra -7,-5 fok közé hűl a levegő.

Szerda: többnyire felhős, párás, helyenként ködös idő várható, csak néhol süthet ki átmenetileg a nap. Ónos szitálás, kisebb hószállingózás bárhol előfordulhat majd. Az északkeleti szél megélénkülhet. A reggeli órák hőmérséklete -9,-7 fok között alakul. A délutáni órákra -6,-4 fok közé enyhül a fagy, de a kevésbé felhős tájakon ennél néhány fokkal melegebb lesz.

Csütörtök: többnyire felhős, helyenként tartósan ködös idő várható, csak kisebb körzetekben süthet ki a nap. Hószállingózás, esetleg ónos szitálás előfordulhat. Az északkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -8,-6 fok között alakul. A délutáni órákra általában -5,-3 fok közé emelkedik a hőmérséklet, de a naposabb tájakon ennél melegebb lesz.

Távolabbi kilátások: legalább a jövő hét elejéig folytatódhat az igen hideg idő. Többnyire a felhőké és a ködé lesz a főszerep, csak átmeneti napos időszakok fordulhatnak majd elő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: változékony, lehűl, köd, , felhő, tél, fagy, csapadék, front, eső, időjárás