A Kárpát-medence időjárását egy anticiklon és az abban kialakult hideg légpárna alakítja. A medencét kitöltő fagyos légtömeg fölé kissé enyhébb léghullámok érkeznek a magasban, ennek hatására erősödik a ködhajlam.
Lesznek helyek ahol az éjjel képződött köd egész nap megmarad, máshol pedig hosszabb-rövidebb napos időszakok is előfordulhatnak.

A nappali hőmérsékletek is ennek megfelelően alakulnak majd. A tartós ködfoltokban nem lesz melegebb -5 foknál, a naposabb tájakon azonban megközelíthetjük a 0 fokot.

Az előttünk álló időszakban nem várható számottevő csapadék, de a ködös helyeken ónos szitálás, zúzmara képződés előfordulhat majd.
A napos, valamint a ködös, ködfelhős területek térben és időben is váltakozhatnak egymással.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Vasárnap: többnyire változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban tartósan ködös időszakokra is számíthatunk. A ködös helyeken zúzmara képződés és ónos szitálás is előfordulhat. A délkeleti szél gyenge lesz. A délutáni órák hőmérséklete -4,-1 fok között alakul. A magasabb értékeket a naposabb tájakon mérhetjük majd, ugyanakkor a sűrű ködfoltokban -5 foknál is hidegebb lesz. A késő esti órákra -8,-6 fok közé hűl a levegő.

null

Hétfő: a változóan felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, helyenként azonban tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak majd. A ködös tájakon zúzmara lerakódás, ónos szitálás is előfordulhat. A délkeleti szél néhol megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete általában -11,-9 fok között alakul, de a tartósan derült, hófedte tájakon ennél hidegebb lesz. A délutáni órákra -4,-1 fok közé enyhül a fagy. A magasabb értékeket a naposabb tájakon mérhetjük majd, ugyanakkor a ködfoltokban -5 foknál is hidegebb lesz.

null

Kedd: a változóan felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, helyenként azonban tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak majd. Az északkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -11,-9 fok között alakul, de a tartósan derült, hófedte tájakon -13 fok is lehet. A délutáni órákra -2, 0 fok közé enyhül a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét végéig folytatódik a csapadékmentes hideg idő. A hét második felében ismét fokozódhat a ködhajlam. A hónap utolsó napjaiban jelentős enyhülés kezdődhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, előrejelzés, időjárás