Időjárásunkat egy anticiklon és az ebben kialakuló hideg légpárna alakítja.
A jelentős változásokat okozó fontok messze elkerülik térségünket, így folytatódik az eseménytelen, száraz idő.

A medencében található fagyos levegő fölé kissé enyhébb léghullámok érkeznek, ennek hatására fokozódik a ködhajlam. Helyenként ugyan előfordulhatnak napos időszakok is, az idő múlásával azonban egyre inkább a felhőké és a tartós, zúzmarás ködé lesz a főszerep. Számottevő csapadék továbbra sem várható, de a sűrű ködfoltokban ónos szitálás, zúzmara képződésre kell számítani.

Az enyhülés a levegő alsó rétegeiben nem érezteti hatását, folytatódik az átlagosnál hidegebb idő. Éjszakánként kemény fagy várható, napközben pedig többnyire -4,-1 fok közötti maximum hőmérsékletekre számíthatunk. A magasabb értékeket a naposabb helyeken mérhetjük majd, ugyanakkor a tartós ködfoltokban -5 foknál is hidegebb lesz.

A napos, valamint a ködös, ködfelhős területek térben és időben is váltakozhatnak egymással.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: felhős, tartósan ködös és napos tájak váltakoznak egymással. Zúzmara képződés, ónos szitálás bárhol előfordulhat majd. A délkeleti szél néhol megélénkül. A nappali órák hőmérséklete általában -4,-1 fok között alakul. A magasabb értékeket a napos tájakon mérhetjük majd, ugyanakkor a tartósan ködös helyeken -5 foknál is hidegebb lehet. A késő esti órákra -10,-8 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: ködös és napos tájak váltakoznak egymással, helyenként ónos szitálás, zúzmara képződés is előfordulhat majd. A délkeleti szél néhol megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -11,-8 fok között alakul, de a derült, hóval borított tájakon -15 fok is lehet. A délutáni órákra általában -4,-1 fok közé enyhül a fagy, a magasabb értékeket a naposabb tájakon mérhetjük majd.

null

Hétfő: többnyire erősen felhős, vagy tartósan ködös idő várható, helyenként azonban több-kevesebb napsütés is lehet. Ónos szitálás, hószállingózás, zúzmara képződés bárhol előfordulhat majd. A délkeleti szél néhol megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -11,-8 fok között alakul, de a derült tájakon ennél hidegebb is lehet. A délutáni órákra -4,-1 fok közé enyhül a fagy. A magasabb értékeket a napos tájakon mérhetjük majd.

null

Távolabbi kilátások: a jövő héten sem várható jelentős változás, folytatódik a hideg téli idő, legfeljebb néhány fokot emelkedhet a hőmérséklet. Csapadék továbbra sem várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, tél, időjárás