Időjárásunkat egy anticiklon és a Kárpát-medencét kitöltő fagyos levegő együttes hatása alakítja. A jelentős változásokat okozó frontok messze elkerülik térségünket, így folytatódik a csendes, száraz idő.

A medencében található hideg levegő fölé kissé enyhébb léghullámok érkeznek, ennek hatására fokozódik a ködhajlam. Az éjszakai órákban képződött köd helyenként napközben is megmaradhat. Lesznek helyek ahol a megemelkedett ködből rétegfelhőzet képződik, máshol pedig rövid napos időszakok is előfordulhatnak majd.

Számottevő csapadék továbbra nem várható, de a sűrű ködfoltokban zúzmara képződésre, ónos szitálásra kell számítani. A kisebb enyhülés a levegő alsó rétegeiben nem érezteti majd hatását, folytatódik az átlagosnál is hidegebb idő. Éjszakánként -10 fok alá hűl a levegő, napközben pedig többnyire -5,-2 fok közötti maximum hőmérsékletek várhatók. A magasabb értékeket a naposabb tájakon mérhetjük majd, ugyanakkor a tartósan ködös helyeken -5 foknál is hidegebb lesz.

A napos, valamint a ködös, ködfelhős területek térben és időben is váltakozhatnak egymással.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: többnyire változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, helyenként azonban már tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak majd.
A ködös tájakon zúzmara képződés, ónos szitálás is előfordulhat. Az északkeleti, keleti szél gyenge lesz. A délutáni órák hőmérséklete általában -4,-2 fok között alakul, de a tartósan ködös tájakon -5 foknál hidegebb lesz. A késő esti órákra -11,-8 fok közé hűl a levegő.

Szombat: többnyire ködös, ködfelhős idő várható, helyenként azonban néhány órás napsütés is előfordulhat majd. A sűrű ködfoltokban zúzmara képződésre, ónos szitálásra is számíthatunk. A délkeleti szél gyenge lesz. A reggeli órák hőmérséklete -16,-12 fok között alakul, az alacsonyabb értékeket a derült, hófedte tájakon mérhetjük majd. A délutáni órákra általában -5,-2 fok közé enyhül a hideg, de a tartós ködfoltokban -5 fok alatti hőmérsékletek várhatók.

Vasárnap: többnyire tartósan ködös, vagy borult idő várható, csak kisebb körzetekben süthet ki rövid időre a nap. Hószállingózás, ónos szitálás, zúzmara képződés bárhol előfordulhat majd. A délkeleti szél néhol megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -11,-8 fok között alakul. A délutáni órákra -6,-4 fok közé enyhül a hideg.

Távolabbi kilátások: a jövő hét végéig nem várható lényeges változás időjárásunkban, folytatódik többnyire felhős, igen hideg idő. Számottevő csapadék továbbra sem várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűl, havazás, felhő, változékony, eső, front, , fagy, tél, csapadék, időjárás