Egyre inkább anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változékony időt okozó frontok már elkerülik térségünket. A leszálló légmozgások hatására többnyire változóan felhős, napos idő köszönt be, csak kisebb körzetekben lehetnek erősen felhős időszakok.

A kevesebb felhő miatt egyre hidegebbek lesznek az éjszakák. A szélcsendes, hófedte tájakon -15 fok alá csökken a hőmérséklet, de máshol sem lesz melegebb -10 foknál.

A kora délutáni órákra -4,-2 fok közé enyhül a hideg, de a napos, szélcsendes időben ennél magasabb lehet majd a hőérzetünk.
Szombattól már kissé enyhébb léghullámok érkeznek fölénk a magasban, ennek hatására fokozódik a ködhajlam. Lesznek helyek, ahol az éjszakai órákban képződött köd egész nap megmarad, máshol pedig a megemelkedett ködből rétegfelhőzet képződik. A kisebb enyhülés a levegő alsó rétegeiben nem érezteti hatását, sőt a tartós ködfoltokban -5 fok alatti nappali hőmérsékletek várhatók.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: többnyire változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban erősen felhős időszakok is előfordulhatnak majd. Csapadék nem lesz. Az északkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete -3,-1 fok között alakul. Késő estére -11,-8 fok közé hűl a levegő.

Péntek: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, csak kisebb körzetekben maradhat meg tartósabban a köd. Az északkeleti szél gyenge lesz. A reggeli órák hőmérséklete -15,-12 fok között alakul, az alacsonyabb értékeket a hóval borított tájakon mérhetjük majd. A hajnali órákban sűrű ködfoltok képződhetnek. A délutáni órákra -4,-2 fok közé enyhül a levegő.

Szombat: többnyire felhős, ködös idő várható, csak helyenként süthet ki rövid időre a nap. Néhol ónos szitálás is előfordulhat. A délkeleti szél gyenge marad. A reggeli órák hőmérséklete -15,-10 fok között alakul, az alacsonyabb értékeket a derült, hófedte tájakon mérhetjük majd. A hajnali óráktól helyenként sűrű zúzmarás köd is képződhet. A délutáni órákra általában -5,-2 fok közé enyhül a hideg, a tartós ködfoltokban azonban -5 fok alatti hőmérsékletek várhatók.

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig folytatódik a hideg téli idő, legfeljebb néhány fokkal emelkedik majd a hőmérséklet. Többnyire felhős idő várható, csak kisebb körzetekben süthet ki rövid időre a nap.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűl, csapadék, változékony, havazás, front, tél, felhő, fagy, eső, , időjárás