Egy tőlünk délre örvénylő mediterrán ciklon hátoldalán szárazabb, hidegebb léghullámok érkeznek fölénk, így fokozatosan felszakadozik a felhőzet, egyre nagyobb területeken süt ki a nap. A következő napokban már anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, azaz a leszálló légmozgások hatására napos, száraz idő köszönt be. A kevesebb felhő miatt tovább erősödik az éjszakai lehűlés. A szélcsendes, hófödte tájakon -15 fokig csökken a hőmérséklet, de máshol sem lesz melegebb -10 foknál.

Napközben is marad a fagyos idő, a legmelegebb kora délutáni órákra is legfeljebb -4,-2 fok közé enyhülhet a nagy hideg.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: eleinte még előfordulhatnak erősen felhős tájak, majd napközben fokozatosan felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Kezdetben még előfordulhat hószállingózás. Az északkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete -3,-1 fok között alakul. Késő estére -9,-6 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem lesz. Az északkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -15,-11 fok között alakul, az alacsonyabb értékeket a szélvédett, hóval borított tájakon mérhetjük majd. A délutáni órákra -4,-2 fok közé enyhül a hideg.

null

Péntek: többnyire napos idő várható, csak kisebb körzetekben lehetnek tartósan ködös időszakok. Az északkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -15,-12 fok között alakul, az alacsonyabb értékeket a hóval borított tájakon mérhetjük majd. A délutáni órákra -4,-2 fok közé enyhül a hideg.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig folytatódik a fagyos, téli idő. Jelentős csapadék továbbra sem várható, de vasárnaptól, hétfőtől már erősödik a ködhajlam, így ónos szitálás, zúzmara képződés előfordulhat majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: január, időjárás, lehűlés