Egy tőlünk délre örvénylő mediterrán ciklon hátoldalán északkeletire fordul felettünk az áramlás, amellyel megkezdődik a hidegebb levegő beáramlása. A fölénk érkező levegő kezdetben még kissé nedves lesz, ezért viszonylag sok lesz felettünk a felhő és a déli tájakon hószállingózás, kisebb hóesés is előfordulhat majd. Jelentős csapadék nem várható, de a déli határvidéken 2-4 cm friss porhó is hullhat. A megerősödő északkeleti szél kisebb hóátfúvásokat is okozhat.

Szerdától már szárazabb levegő érkezik fölénk, csökken a csapadékhajlam, egyre nagyobb területeken süt ki a nap. A kevesebb felhő miatt erősödik az éjszakai lehűlés, a hóval borított tájakon égtájaktól függetlenül -15 fok közelébe csökken a hőmérséklet.

A nappalok is fagyosak lesznek, a legmagasabb hőmérsékletek többnyire -4,-2 fok között alakulnak majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. A megye déli felében hószállingózás, kisebb havazás is előfordulhat majd. Az északkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete -3,-1 fok között alakul. Késő estére -6,-4 fok közé hűl a levegő.

Szerda: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Csapadék nem valószínű. Az északkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -10,-8 fok között alakul. A délutáni órákra -4,-2 fok közé enyhül a fagy.

Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem lesz. Az északkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -15,-11 fok között alakul, az alacsonyabb értékeket a hóval borított tájakon mérhetjük majd.
A délutáni órákra -4,-2 fok közé enyhül a nagy hideg.

Távolabbi kilátások: a jövő hét elejéig marad a hideg téli idő. Az időszak végén fokozódik a ködhajlam, kevesebbet láthatjuk a napot. Jelentős csapadék továbbra sem várható, de a ködös, ködfelhős tájakon zúzmara képződés, illetve ónos szitálás, hószállingózás is előfordulhat majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűl, havazás, tél, felhő, változékony, front, , fagy, csapadék, eső, időjárás