A Kárpát-medence időjárását egy anticiklon, illetve a tőlünk délre kialakuló mediterrán ciklon együttes hatása alakítja. A ciklon felhőzete időnként megyénk fölé is benyúlik majd, ezért a déli tájakon hószállingózás, kisebb havazás is előfordulhat, jelentős csapadék azonban nem várható. Az éjszakák igen hidegek lesznek, a derült, hóval borított tájakon -10 fok alá hűl a levegő, napközben pedig többnyire -4,-1 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: gyakran lesz erősen felhős az ég, csak kevés napsütés valószínű. Az esti, éjszakai óráktól helyenként hószállingózás, kisebb havazás is előfordulhat majd. Az északkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete -3,-1 fok között alakul. Késő estére -5,-3 fok közé hűl a levegő.

Kedd: többnyire felhős idő várható, helyenként azonban rövid napos időszakok is előfordulhatnak majd. Elszórtan előfordulhat hószállingózás, gyenge havazás. Az északkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -8,-5 fok között alakul, az alacsonyabb értékeket a gyengén felhős helyeken mérhetjük majd. A délutáni órákra -3,-1 fok közé enyhül a levegő.

Szerda: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Csapadék nem valószínű. Az északkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -10,-8 fok között alakul. A délutáni órákra -4,-2 fok közé enyhül a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégéig folytatódik a hideg téli idő. A hét második felében már kevesebb lesz a felhő, így átmenetileg tovább erősödik az éjszakai lehűlés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűl, havazás, változékony, , felhő, front, eső, fagy, tél, csapadék, időjárás