Időjárásunkat a Kárpát-medencét kitöltő száraz, igen hideg levegő alakítja, ezért egyelőre folytatódik a többnyire gyengén felhős, erősen fagyos idő. A hőmérsékletek napközben is -5 fok körül alakulnak majd, de szélcsendes, napos időben ennél kissé magasabb lehet a hőérzetünk.

Csütörtöktől jelentős változás kezdődik időjárásunkban, fokozatosan egy mediterrán ciklon hatása alá kerülünk. A ciklon előoldali áramlásában enyhébb, nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk. Napközben erősen megnövekszik a felhőzet és az esti óráktól már csapadékra is számíthatunk.
Havazás, fagyott eső, ónos eső egyaránt előfordulhat majd. Kissé már erősödik a nappali felmelegedés, helyenként kevéssel 0 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet.

Pénteken a ciklon csapadékzónája alakítja időjárásunkat. Túlnyomóan borult idő várható és többfelé valószínű újabb vegyes halmazállapotú csapadék. Mivel a magasban már ismét hidegebb levegő érkezik fölénk, ezért az addigi esőket, havas esőket az esti óráktól egyre többfelé válthatja fel havazás.

Megjegyzés: a csütörtök estétől kezdődő csapadék mennyisége, halmazállapota és területi eloszlása igen bizonytalan. Kisebb körzetekben tartósabb ónos eső, illetve jelentősebb havazás is előfordulhat majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: eleinte még előfordulhat kisebb hószállingózás, majd napközben felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete -5,-3 fok között alakul. Késő estére -7,-5 fok közé hűl a levegő.

Csütörtök: napközben fokozatosan megvastagszik a felhőzet és az esti óráktól néhol már kisebb havazás, ónos eső, illetve eső is előfordulhat majd. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete -9,-7 fok között alakul. A délutáni órákra 0, +2 fok közé enyhül a levegő.

Péntek: túlnyomóan borult idő várható, többfelé vegyes halmazállapotú csapadékkal. Eleinte eső, havas eső várható, majd a délutáni, esti óráktól egyre nagyobb területen valószínű havazás. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. A délutáni órákra 0,+3 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégére már szárazabb, de ismét hidegebb levegő érkezik fölénk. Erősödik az éjszakai lehűlés, napközben pedig többnyire 0 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók. A jövő hét közepéig folytatódik a hideg téli idő, többszöri kisebb havazással.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ónos, lehűl, felhő, front, havazás, , változékony, tél, eső, fagy, időjárás, csapadék