Időjárásunkat a Kárpát-medencében megülepedett száraz, igen hideg levegő alakítja. A jelentős változásokat okozó frontok szerda estig elkerülik térségünket, így folytatódik a mostanihoz hasonló csendes, erősen fagyos idő. Időnként kisebb felhőzónák érinthetnek minket, ezekből elszórtan hószállingózások, gyenge havazások is előfordulhatnak majd, de jelentős csapadék továbbra sem várható. Éjszakánként -10 fok alá hűl a levegő, míg napközben általában -5 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók.

Csütörtöktől délnyugati áramlással enyhébb, nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk. Fokozatosan megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható vegyes halmazállapotú csapadék. Havazás, havas eső, ónos eső egyaránt előfordulhat majd.

Erősödik a nappali felmelegedés, helyenként már kevéssel 0 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet.

Megjegyzés: a csütörtökön kezdődő csapadék menyisége, területi eloszlása, valamint halmazállapota rendkívül bizonytalan.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan előfordulhat hószállingózás, estétől kisebb hóesés. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete -6,-4 fok között alakul. A késő esti órákra -11,-9 fok közé hűl a levegő.

Szerda: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Néhol előfordulhat kisebb hószállingózás. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -14,-12 fok között alakul. A délutáni órákra -5,-3 fok közé enyhül a levegő.

Csütörtök: napközben erősen megnövekszik a felhőzet és a délutáni óráktól szórványosan várható havazás, havas eső, ónos eső. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete -9,-7 fok között alakul. A délutáni órákra 0 fok közelébe enyhül a levegő.

Távolabbi kilátások: pénteken többfelé várható újabb csapadék, ami a későbbiekben már egyre inkább hó lesz. A hétvégén már csökken a csapadékhajlam, ismét szárazabb, hidegebb levegő érkezik fölénk. A jövő hét elején újabb havazás érkezhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: eső, lehűl, front, változékony, havazás, felhő, fagy, , tél, csapadék, időjárás