Öt éve nem volt ilyen hideg Magyarországon - közölte szombaton Facebook-oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat. Szombat reggel a Pest megyei Tésán mínusz 23,7 Celsius-fokot rögzített az automata. 

Egyébként 2012 február 9-én Baján -26,1 fokot mértek, azóta csak egyszer süllyedt -20 fok alá a hőmérséklet. Nem vagyunk tehát hozzászokva az ilyen hideghez, de ez még mindig csak megközelíti, de nem érte el a mára vonatkozó rekordot, ami -24,6 fok. Ezt 1947-ben mérték, szintén Baján.

Most az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 12 és mínusz 5 fok között valószínű, (Nyugat- és Közép-Magyarországon várható a magasabb, északkeleten az alacsonyabb érték). Késő estére mínusz 17 és mínusz 8 fok közé süllyed a hőmérséklet, (az északi völgyekben lesz a leghidegebb).

Vasárnapra virradóan ennél is hidegebb lesz, az ország leghidegebb pontjain akár mínusz 25 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.

A szombat éjfélig szóló veszélyjelzés szerint az extrém hideg miatt jelenleg is másodfokú a figyelmeztetés a fővárosban, továbbá Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest megyében. Szintén a hideg miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Szintén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a gyenge hófúvás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, továbbá a viharos szél miatt Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében.

Címkék: baja, 2012, hideg, időjárás