Északi, északkeleti áramlással szibériai eredetű, egyre hidegebb léghullámok érkeznek fölénk, így további erőteljes lehűlés várható. A legmagasabb nappali hőmérsékletek ma már csak -5 fok körül alakulnak majd, de az erős, időnként viharos szél miatt -20 fok alatti lesz a hőérzetünk.

A hideg hullám szombaton éri el mélypontját, a hajnali órák hőmérséklete ekkor már megközelítheti a -15 fokot és napközben sem lesz melegebb -8 foknál. Mivel a fölénk érkező levegő többnyire alacsony nedvességtartalmú, ezért általában a napsütésé lesz a főszerep, legfeljebb elvétve fordulhat elő futó hózápor.

Vasárnaptól kissé enyhébb, nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk a magasban, ezért időnként már megnövekedhet a felhőzet és néhol kisebb hószállingózás is előfordulhat majd. Egy árnyalattal enyhülhet a nagy hideg, de továbbra is keményen fagyos időre számíthatunk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: változóan felhős, napos idő várható, legfeljebb néhol alakulhat ki futó hózápor. Az északi szél erős, időnként viharos lesz. A délutáni órák hőmérséklete -6,-4 fok között alakul. A késő esti órákra -12,-10 fok közé hűl a levegő.

Szombat: többnyire napos idő várható, csak néhol növekedhet meg a fátyolfelhőzet. Az északi szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete többnyire -16,-13 fok között alakul. A délutáni órákra -9,-7 fok közé enyhül az erős fagy.

Vasárnap: többnyire változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban átmenetileg erősebben is megnövekedhet a felhőzet. Néhol kisebb hószállingózás is előfordulhat majd. Az északi szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -13,-11 fok között alakul. A délutáni órákra -5,-3 fok közé enyhül a fagy.

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig folytatódik a fagyos téli idő. Jelentős havazás továbbra sem várható, de helyenként kisebb hószállingózások előfordulhatnak majd. A hét második felében átmeneti enyhülés valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűl, , eső, változékony, front, havazás, fagy, felhő, csapadék, tél, időjárás