Egy ciklon hátoldalán északira fordul felettünk az áramlás, amellyel több hullámban szibériai eredetű, egyre hidegebb levegő érkezik fölénk. A nagy hideg holnapra árasztja el térségünket, ekkor már napközben sem lesz melegebb -5 foknál. Az erős, időnként viharos északi szél miatt azonban -15 fok alatti lesz a hőérzetünk, tehát igazi zord idő várható.

A fölénk érkező levegő többnyire alacsony nedvességtartalmú lesz, ezért nagyrészt gyengén felhős időre számíthatunk, futó hózáporok azonban bárhol előfordulhatnak majd.

A hideg hullám szombaton éri el mélypontját. A hajnali órákra -15 fok közelébe csökken a hőmérséklet és napközben sem lesz melegebb -7,-5 foknál.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: napközben felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel. Elszórtan előfordulhat futó hózápor. Az északi szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul. Késő estére -6,-4 fok közé hűl a levegő.

Péntek: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan előfordulhat hózápor. Az északi szél erős, időnként viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete -10,-8 fok között alakul. A délutáni órákra -5,-3 fok közé enyhül a levegő, de a nagy szél miatt ennél jóval alacsonyabb lesz a hőérzetünk.

Szombat: többnyire napos idő várható, legfeljebb a késő esti óráktól növekedhet meg a felhőzet. Az északi szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete -14,-12 fok között alakul. A délutáni órákra -7,-5 fok közé enyhül a levegő.

Távolabbi kilátások: vasárnaptól már kissé enyhébb, nedvesebb levegő érkezik fölénk, ezért megnövekszik a felhőzet és szórványosan valószínű kisebb hószállingózás, esetleg gyenge havazás. A jövő hét közepéig folytatódik a téli idő, de már kevésbé hideg kiadásban. Jelentős havazás továbbra sem valószínű, legfeljebb kisebb hószállingózások fordulhatnak majd elő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűl, felhő, időjárás, havazás, változékony, , fagy, front, tél, eső, csapadék