Ma egy gyenge, szakadozott csapadékzóna alakítja időjárásunkat, ezért többnyire felhős idő várható, csak rövidebb időszakokra süthet ki a nap. Elszórtan előfordulhat kisebb ónos eső, havas eső, futó hózápor, de jelentős csapadék nem várható.

Csütörtöktől egy ciklon hátoldalán északira fordul felettünk az áramlás, amellyel viharos szél kíséretében szibériai eredetű, egyre hidegebb levegő érkezik fölénk. A nagy hideg péntekre árasztja el térségüket, ekkor már napközben sem lesz melegebb -4,-5 foknál. A viharos szél miatt azonban -15 fok alatti lesz a hőérzetünk, tehát igazi zord időre számíthatunk.

Mivel a fölénk érkező levegő meglehetősen száraznak ígérkezik, így többnyire a napsütésé lesz a főszerep, de pénteken átmenetileg többfelé lehet kisebb hózápor.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: napközben átmenetileg megnövekszik a felhőzet és elszórtan kisebb eső, havas eső, vagy hózápor is előfordulhat majd. A délelőtti órákban a fagyos helyeken ónos eső is kialakulhat. A délnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A késő esti órákra -2, 0 fok közé hűlhet a levegő.

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. Néhol előfordulhat futó hózápor. Az északira forduló szél erős, időnként viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete -3,-1 fok között alakul. A délutáni órákra 0,+2 fok közé enyhül a levegő, de az esti óráktól már erős lehűlés kezdődik.

Péntek: többnyire változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban átmenetileg erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet. Elszórtan előfordulhat futó hózápor. Az északi szél erős, időnként viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete -10,-8 fok között alakul. A délutáni órákra -5,-3 fok közé enyhül a levegő, de a nagy szél miatt ennél jóval hidegebbet érzünk majd.

Távolabbi kilátások: eleinte folytatódik a zord idő, majd vasárnaptól már enyhébb, nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk. Megnövekszik a felhőzet és többfelé lehet kisebb havazás, hózápor. A jövő hét elején további enyhülés várható, a nappali hőmérsékletek már kevéssel 0 fok felett alakulhatnak majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűl, eső, változékony, felhő, havazás, tél, , csapadék, fagy, front, időjárás