Északnyugat felől váltakozó nedvességtartalmú, egyelőre mérsékelten hideg léghullámok érkeznek fölénk. Szerda estig több front is érint majd minket, ezekből elszórtan kisebb havas eső, futó hózápor is előfordulhat majd, de jelentős csapadék nem várható. A hőmérsékletek nagyjából az évszakos átlagnak megfelelően, vagy kissé felette alakulnak majd.

Csütörtöktől egy ciklon hátoldalán északira, északkeletire fordul felettünk az áramlás, amellyel sarkvidéki eredetű, igen hideg levegő érkezik fölénk. Viharossá fokozódó északi szél kíséretében erős lehűlés veszi kezdetét.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: napközben felszakadozik a felhőzet, már csak a megye déli tájain lehetnek tartósan felhős időszakok. Néhol előfordulhat kisebb hószállingózás. Az északnyugati szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. Késő estére -2, 0 fok közé hűl a levegő.

Szerda: átmenetileg erősebben megnövekszik a felhőzet és elszórtan kisebb havas eső, hózápor is előfordulhat majd. A délnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete -5,-3 fok között alakul. A délutáni órákra 1-3 fok közé enyhül a levegő.

Csütörtök: napközben felhőátvonulások várhatók, legfeljebb néhol fordulhat elő futó hózápor. A északira forduló szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete -3,-1 fok között alakul. A nappali maximum hőmérsékletek 0,+2 fok között alakulnak majd, a késő délutáni óráktól azonban már erős lehűlés kezdődik.

Távolabbi kilátások: pénteken és szombaton zord, téli időre számíthatunk, napközben is -5 fok alatti hőmérsékletekkel. Szombat estétől már kissé enyhébb, nedvesebb levegő érkezik fölénk, ezért megnövekszik a felhőzet és szórványosan várható kisebb hószállingózás, gyenge havazás. A jövő hét elején további enyhülés várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűl, front, , felhő, csapadék, tél, havazás, változékony, fagy, időjárás, eső