Megérkezett a CFS modell hosszútávú, anomália előrejelzése januárra. A modell összességében átlagos hőmérsékletű, vagy annál kissé hidegebb idővel számol. Átmeneti jelentős enyhülések előfordulhatnak majd, de döntően az északi, északkeleti áramlások alakíthatják időjárásunkat. A hónap során többnyire anticiklonális hatások érvényesülhetnek időjárásunkban, azaz az átlagosnál valamivel szárazabb idő valószínű.

Európa északi, északkeleti területei felett nagy tömegű, igen hideg légtömeg helyezkedik el. Ezeken a tájakon helyenként napközben is -20 fok alatt marad a hőmérséklet. Ezzel szemben a kontinens délnyugati, nyugati térségében meglehetősen enyhe az idő, nem egy helyen 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

A Kárpát-medence és környéke a két légtömeg határán, de többnyire a hideg zónában helyezkedik el. Az Atlanti-óceánon kialakuló erős anticiklonok ( 3. ábra ) ugyanis blokkolják az enyhe nyugati áramlásokat, ugyanakkor biztosítják a fölénk érkező hideg levegő utánpótlását. A kemény hideg időnként hazánk térségét is elérheti, így átmenetileg zord idő is kialakulhat majd. Pénteken, illetve szombaton a hajnali órák hőmérséklete nem egy helyen -15 fok közelében alakulhat majd, de napközben sem lesz melegebb -5,-7 foknál.

A hideg légtömeg zöme azonban egyelőre nem tud eljutni a Földközi-tenger nyugati medencéjébe, így aztán a mediterrán térség is meglehetősen inaktív marad. A tőlünk keletre leszakadó hideg ugyanis elsősorban a tenger keleti, északkeleti medencéjében okoz mediterrán ciklon képződést, ennek hatására pedig főleg ezeken a területeken alakulnak ki nagyobb havazások. ( 2. ábra )

A mostani számítások szerint, január 8. után nyugati áramlás alakulhat ki felettünk, amellyel már kevésbé hideg, váltakozó nedvesség tartalmú légtömegek érkeznek fölénk. Hideg és meleg frontok váltakozhatnak egymással és időnként kisebb vegyes halmazállapotú csapadék is előfordulhat majd. Ezzel együtt jelentős enyhülés veszi kezdetét, a nappali hőmérsékletek már az átlagos felett alakulhatnak majd.

Megjegyzés: a hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzés értékű.

null

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése januárra.

null

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése januárra.

null

3. Ábra: az Atlanti-óceánon kialakuló blokkoló anticiklon. Ez a magas nyomású képződmény elzárja a kontinens belseje felé meginduló enyhe léghullámok útját.

null

4. Ábra: a Kárpát-medence közelében egy komoly hideg mag alakul ki. Az igen hideg légtömeg január 5. után árasztja el hazánkat.

null

5. Ábra: január 8. után az addigi északi, északkeleti áramlást nyugati áramlás válthatja fel. Változékonyabb, kevésbé hideg idő köszönt be. A gyakori frontátvonulásokat esők, illetve hózáporok kísérhetik majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay tibor, hosszabb, január, előrejelzés, időjárás