Átmenetileg délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel néhány fokkal enyhébb, kissé nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk a magasban. A kezdeti gyengén felhős, napos idő után erősen megnövekszik a felhőzet, de csapadék még nem valószínű.

A kedd hajnali óráktól egy gyenge csapadékzóna közelít meg bennünket, de kisebb havas eső, jelentéktelen hóesés legfeljebb a megye déli tájain fordulhat majd elő. Napközben azonban már érkezik is a szárazabb levegő, így észak felől megkezdődik a felhőzet elvékonyodása, felszakadozása. A megerősödő északi szélben 1-3 fok közötti maximum hőmérsékleteket mérhetünk majd.

Szerdán egy újabb gyenge front ér el minket és elszórtan kisebb vegyes halmazállapotú csapadék is előfordulhat majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd az esti óráktól erősebben megnövekszik a felhőzet és éjszaka néhol kisebb havas eső, hóesés is előfordulhat majd. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete többnyire 1-3 fok között alakul, de a ködös helyeken -2, a tartósan napos tájakon pedig 5 fok körüli értékeket mérhetünk majd. Késő estére -2, 0 fok közé hűl a levegő.

Kedd: eleinte erősen felhős idő várható, néhol kisebb hószállingózás, gyenge hóesés is előfordulhat, majd a délutáni óráktól felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete -2, 0 fok között alakul. A délutáni órákra 1-3 fok közé enyhülhet a levegő.

Szerda: napközben átmenetileg megnövekszik a felhőzet és elszórtan kisebb havas eső, vagy hózápor is előfordulhat majd. A délnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete -5,-3 fok között alakul. A délutáni órákra 1-3 fok közé enyhül a levegő.

Távolabbi kilátások: csütörtöktől erős északi szél kíséretében igen hideg léghullámok érkeznek fölénk, erős lehűlés veszi kezdetét. Jelentős havazás ezúttal sem várható, legfeljebb futó hózáporok fordulhatnak majd elő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: havazás, lehűl, front, változékony, felhő, eső, , fagy, tél, csapadék, időjárás