Átmenetileg délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel néhány fokkal enyhébb léghullámok érkeznek fölénk. Kezdetben még számíthatunk több-kevesebb napsütésre, majd hétfő estétől kissé nedvesebb léghullámok közelítik meg térségünket. Dél felől fokozatosan megvastagszik a felhőzet, de csak elvétve alakulhat ki kisebb eső, havas eső, hóesés. Valószínű, hogy a gyenge csapadékzóna csak a megye déli tájait érinti majd, így Somogy északi felében száraz marad az idő. A hőmérsékletek nagyjából az évszakos átlagnak megfelelően alakulnak majd, de hétfőn átmenetileg 5 fok közelébe melegedhet a levegő.

Kedden eleinte még előfordulhat jelentéktelen csapadék, majd napközben szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, felszakadozik a felhőzet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: napos, illetve ködös, ködfelhős tájak váltakoznak egymással. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek többnyire -2,+2 fok között alakulnak majd. Az alacsonyabb értékeket a ködös tájakon mérhetjük majd. Késő estére 3,-1 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: napközben változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, majd az esti óráktól már erősebben megnövekszik a felhőzet, de csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -7,-5 fok között alakul. A délutáni órákra 1-3 fokig melegszik a levegő, de helyenként 5 fok körüli maximum hőmérsékletek is előfordulhatnak majd.

Kedd: eleinte erősen felhős, vagy borult idő várható, majd a késő délutáni, esti órákban már felszakadozhat a felhőzet. Szórványosan előfordulhat kisebb havas eső, gyenge hóesés. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete -2, 0 fok között alakul. A délutáni órákra 0,+3 fok közé enyhül a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepétől már szárazabb, egyre hidegebb léghullámok érkeznek fölénk. Ismét erősödik az éjszakai lehűlés, helyenként már -10 fok alá hűlhet a levegő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűl, fagy, felhő, havazás, front, változékony, , tél, eső, csapadék, időjárás