Anticiklon alakítja hazánk időjárását, a változásokat okozó ciklonok, illetve azok frontjai messze elkerülik térségünket. A következő napokban is folytatódik az eseménytelen, az átlagosnak nagyjából megfelelő hőmérsékletű, téli idő. Napos és tartósan ködös területek váltakoznak egymással, a hőmérsékletek pedig ennek megfelelően alakulnak majd.

A tartósan ködös, zúzmarás tájakon egész napos fagy várható, ezzel szemben a gyengén felhős, napos helyeken akár +3 fokot is mérhetünk majd. A napos, valamint a ködös, ködfelhős területek térben és időben is váltakozhatnak egymással.

Hétfőn már kissé enyhébb, az esti óráktól nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk. Erősödik a nappali felmelegedés, helyenként már 5 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet. Az esti óráktól a megye déli tájain már kisebb vegyes halmazállapotú csapadék is előfordulhat majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: a változóan felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is várható, helyenként azonban tartósan ködös, ködfelhős időszakok is előfordulhatnak majd. Néhol ónos szitálás, zúzmara képződés is kialakulhat. A délkeleti szél kissé megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete -2,+2 fok között alakul. Az alacsonyabb értékeket a tartósan ködös tájakon mérhetjük majd. Késő estére -4,-2 fok közé hűl a levegő.

Vasárnap: napos, ködös, illetve ködfelhős tájak váltakoznak egymással. Néhol előfordulhat ködszitálás, ónos szitálás. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -5,-3 fok között alakul. A délutáni órák hőmérséklete általában -2,+2 fok között alakul, az alacsonyabb értékeket a ködös tájakon mérhetjük majd.

Hétfő: többnyire erősen felhős idő várható, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. Az esti óráktól helyenként kisebb eső, havas eső is előfordulhat majd. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -3,-1 fok között alakul. A délutáni órákra 1-3 fokig enyhül a levegő, de néhol akár 5 fok körüli hőmérsékletek is előfordulhatnak majd.

Távolabbi kilátások: kedden egy gyenge csapadékzóna érinti térségünket, elsősorban a megye déli felében lehet kisebb havas eső, gyenge hóesés. A hét közepétől ismét csökken a hőmérséklet.

Kedves olvasóinknak eredményekben gazdag, boldog új évet kívánunk!

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: csapadék, havazás, felhő, lehűl, változékony, tél, fagy, front, , eső, időjárás