Az Országos Meteorológiai Szolgálat 2016. december 25-én hajnalban kiadott figyelmeztető előrejelzése szerint vasárnap éjfélig, kiemelten a barcsi, csurgói, fonyódi, kaposvári, marcali, nagyatádi, siófoki, tabi járások területén ónos szitálás, ónos eső várható.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. legfrissebb információi alapján 16 megyében I. fokú ónos eső riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A síkosságmentesítés ilyen időjárás esetén kevésbé hatásos, mivel az olvasztó keverék – a preventív jelleggel kijuttatott anyag is – csak akkor érvényesül, ha megszűnik a csapadék. A közútkezelő kéri a közlekedők együttműködését: ónos eső esetén lehetőleg ne induljanak útnak, ha útnak indultak, akkor fokozott óvatossággal közlekedjenek.

 Amíg az ónos eső esik, a társaság sószóró gépeinek is a jeges, balesetveszélyes úton kell haladniuk és a kiszórt só kevésbé fejti ki olvasztó hatását a folyamatos csapadék miatt. Eredményes munkát csak akkor tudnak végezni a cég szakemberei, ha az ónos eső elállt.  A közútkezelő gépei ilyen időszakban nátrium- és kálcium-klorid keverékével úgynevezett nedvesített szórást végeznek. Ennek lényege, hogy a kiszórt anyag nem pereg le az út felületéről. A mellékutakon a társaság az útszóró són kívül homokot, apró kőzúzalékot esetleg salakot is használ síkosságmentesítésre. A szórógépek egyszerre 40-50 kilométert tudnak megtenni, így a síkosság-mentesítés is az időigényes feladatok közé tartozik. Ezért a társaság kéri a közlekedők türelmét és megértését ezen időszak alatt.

 A közlekedők az útviszonyokról, az aktuális forgalmi helyzetekről, balesetek miatti korlátozásokról a Magyar Közút diszpécserszolgálatai mellett a társaság Útinform szolgálatánál (06-1-336-2400) is érdeklődhetnek 0-24 órában, minden elérhetőségük megtalálható a www.utinform.hu oldalon, ahol számos további hasznos közlekedési információhoz juthatnak az autósok.

Címkék: ónos, figyelmeztetés, eső, időjárás