A Kárpát-medence időjárását továbbra is egy anticiklon, illetve a benne kialakult hideg párna alakítja. A medencében található hideg levegő fölé kissé enyhébb léghullámok érkeznek, ebből azonban a talaj közelében semmit nem érzünk majd. Kellő légmozgás hiányában ugyanis az enyhébb légtömeg nem tud lekeveredni a levegő alsó rétegeibe, sőt inkább konzerválja a megülepedett hideg levegőt.

Az 500-600 méternél magasabb helyek kiemelkedhetnek a hideg légpárnából, itt kevés napsütés is előfordulhat majd, síkvidéken azonban tartja magát többnyire borongós, tartósan ködös idő. Számottevő csapadék továbbra sem várható, de a sűrű ködfoltokban ónos szitálásra, zúzmara képződésre kell számítani.

Éjszakánként általában -5,-3 fok közé hűl a levegő, napközben pedig többnyire -2,+2 fok közötti maximum hőmérsékletek várhatók. A magasabb értékeket az átmenetileg gyengén felhős tájakon mérhetjük majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: többnyire borult, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, csak átmenetileg szakadozhat fel a felhőzet. Kisebb hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat. A délkeleti szél kissé megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete -2,+1 fok között alakul. Késő estére -3,-1 fok közé hűl a levegő.

Szerda: nagyrészt erősen felhős, helyenként tartósan ködös idő várható, csak kisebb körzetekben süthet kis rövid időre a nap. Néhol előfordulhat hószállingózás, gyenge ónos szitálás. A délkeleti szél kissé megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -5,-3 fok között alakul. A délutáni órákra -2,+1 fokig enyhülhet a levegő.

Csütörtök: többnyire borult, helyenként tartósan ködös idő várható, csak néhol bukkanhat elő rövid időre a nap. A ködös helyeken zúzmara képződés és ónos szitálás is előfordulhat majd. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órákra -5,-3 fok közé hűl a levegő. A délutáni órákra -2,+1 fok közé enyhül a levegő.

Távolabbi kilátások: szombatig marad a mostanihoz hasonló idő, majd ezt követően változékonyabbra, enyhébbre fordul az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: változékony, felhő, havazás, tél, fagy, , eső, csapadék, időjárás