A Kárpát-medence időjárását továbbra is anticiklonális hatások alakítják, ezért a következő napokban is folytatódik a csendes, párás, helyenként tartósan ködös, téli idő. A hőmérsékletek az évszakos átlagnak nagyjából megfelelően alakulnak majd.

Éjszakánként többnyire -5 fok közelébe csökken a hőmérséklet, napközben pedig általában 2-3 fokos maximum hőmérsékletek várhatók. Lesznek helyek, ahol egész nap megmarad a köd, ezeken a tájakon napközben is fagypont alatt alakulnak a hőmérsékletek. A sűrű ködfoltokban zúzmara lerakódás, ónos szitálás is előfordulhat majd.

A napos, valamint a ködös, ködfelhős területek térben és időben is váltakozhatnak egymással.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: többnyire felhős, párás, tartósan ködös idő várható, helyenként azonban több-kevesebb napsütés is előfordulhat majd. Az északnyugati szél kissé megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete -1,+3 fok között alakul, az alacsonyabb értékeket a tartósan ködös, ködfelhős tájakon mérhetjük majd. A késő esti órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, helyenként azonban tartósan ködös, vagy erősen felhős időszakok is előfordulhatnak majd. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -5,-3 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra általában 2-4 fokig melegszik a levegő, de a ködös tájakon ennél hidegebb lesz.

Kedd: a változóan felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, kisebb körzetekben pedig tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak majd. Az északkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -6,-4 fok között alakul. A délutáni órákra -1,+3 fok közé enyhül a levegő, az alacsonyabb értékeket a tartósan ködös tájakon mérhetjük majd.

Távolabbi kilátások: a jövő hét végéig folytatódik a mostanihoz hasonló idő.

A jelenlegi modellszámítások szerint, Somogy megyében a fehér karácsony esélye: 10 %.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűl, tél, felhő, köd, változékony, fagy, front, eső, csapadék, időjárás