Időjárásunkat anticiklonális hatások alakítják, a jelentős változásokat okozó frontok továbbra is elkerülik térségünket. A leszálló légmozgások hatására többnyire változóan felhős, napos idő várható, csak néhol lehetnek tartósan ködös, illetve erősen felhős időszakok. A hőmérsékletek az évszakos átlagnak megfelelően alakulnak majd. Éjszakánként -5 fok alá hűlhet a levegő, napközben pedig kevéssel fagypont feletti hőmérsékletek várhatók.

Lesznek helyek, ahol az éjszakai órákban képződött köd tartósan megmarad, máshol pedig a megemelkedett ködből rétegfelhőzet képződik. Ezeken a tájakon napközben is 0 fok alatt marad a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

1217_szo

Szombat: többnyire változóan felhős, napos idő várható, csak kisebb körzetekben maradhat meg tartósabban a köd. A keleti, délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklet -1,+3 fok között alakul, az alacsonyabb értékek a tartósan ködös tájakon lesznek. A késő esti órákra -4,-2 fok közé hűl a levegő.

1217_v

Vasárnap: változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban tartósan ködös, vagy ködfelhős időszakok is előfordulhatnak majd. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -6,-4 fok között alakul, néhol zúzmarás köd is képződhet. A délutáni órákra -1,+3 fok közé enyhül a levegő. Az alacsonyabb értékeket a tartósan ködös, illetve borult tájakon mérhetjük majd.

1217_h

Hétfő: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is várható, helyenként azonban tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak majd. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -3,-1 fok között alakul. A délutáni órákra 2-4 fok közé enyhül a levegő, de a ködös tájakon ennél hidegebb lesz.

1217_egyh
Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a csendes, téli idő. A jövő hét második felében kissé nedvesebb levegő érkezik fölénk, ezért több lesz felettünk a felhő és néhol hószállingózás, jelentéktelen havas eső is előfordulhat majd.

A jelenlegi modellszámítások szerint, Somogy megyében a fehér karácsony esélye: 30 %.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ködös, időjárás, száraz, hideg, tél