A következő időszakban anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változékony időt okozó frontok már messze elkerülik térségünket. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően többnyire napos, száraz időre számíthatunk, csak kisebb körzetekben maradhat meg az éjszakai órákban képződött köd.

Időközben az anticiklon fölé kelet, délkelet felől szibériai eredetű, hideg léghullámok szivárognak, így lassan tovább hűl az idő. A lehűlés mértéke azonban inkább az éjszakai órák hőmérsékletén mutatkozik majd meg, helyenként akár -10 fok közelébe is hűlhet a levegő. Napközben a sok napsütés hatására viszonylag gyorsan enyhül a levegő, a déli órákban kevéssel fagypont feletti hőmérsékleteket mérhetünk majd.

Kisebb területeken tartósan is megmaradhat a köd, ezeken a tájakon napközben is fagy várható.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: felszakadozik a felhőzet, napközben már változóan felhős, napos időre számíthatunk. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul. A késő esti órákra -2, 0 fok közé hűl a levegő.

Péntek: változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban tartósabb ködfoltokkal is számolni kell. A keleti, délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -5,-3 fok között alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 1-3 fok közé enyhül a levegő, de a ködös tájakon ennél hidegebb lesz.

Szombat: többnyire napos, száraz idő várható, csak kisebb körzetekben lehetnek tartósan párás, vagy ködös időszakok. A keleti, délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -8,-6 fok között alakul. A délutáni órákra -1,+3 fok közé enyhül a levegő, az alacsonyabb értékeket a ködös, ködfelhős tájakon mérhetjük majd.

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig folytatódik a hideg, téli idő. Az idő előrehaladtával azonban fokozódik a ködhajlam, kevesebb lesz a napsütés.

A jelenlegi modellszámítások szerint, Somogy megyében a fehér karácsony esélye: 20 %.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: , havazás, lehűl, front, tél, változékony, eső, felhő, fagy, csapadék, időjárás