Egy gyenge melegfront felhőzónája alakítja időjárásunkat, ezért ma átmenetileg erősebben megnövekszik a felhőzet és itt-ott jelentéktelen havas eső, kisebb zápor, sőt eleinte gyenge ónos eső is előfordulhat majd. A hőmérsékletekben nem várható lényeges változás, folytatódik az átlagosnál kissé hidegebb idő.

A gyenge melegfrontot holnap már egy gyenge hidegfront váltja fel. A front mögött szárazabb levegő érkezik fölénk, ezért egyre nagyobb területen szakadozik fel a felhőzet és süt ki a nap.

Péntektől nyugalomba jut felettünk a hidegfront, egyre inkább anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat. A leszálló légmozgások hatására többnyire napos, száraz idő várható, csak kisebb körzetekben maradhat meg tartósabban a köd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: többnyire erősen felhős idő várható, helyenként azonban rövid napos időszakokra is lehetnek. Elszórtan előfordulhat gyenge ónos eső, havas eső, futó zápor. A déli szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul. A késő esti órákban 0 fok körüli hőmérsékletek várhatók.

Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete -2, 0 fok között alakul. A délutáni órákra 2-4 fok közé enyhül a levegő.

Péntek: napos, száraz idő várható, csak néhol maradhat meg tartósabban a köd. A délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -5,-3 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 1-3 fok közé enyhül a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégén, illetve a jövő hét elején is folytatódik a sokévi átlagnak megfelelő hőmérsékletű, téli idő. A változást okozó frontok elkerülik térségünket, így nyugodt, száraz időre számíthatunk. Tovább erősödik az éjszakai lehűlés, napközben pedig kevéssel 0 fok feletti maximum hőmérsékletek várhatók.

A jelenlegi modellszámítások szerint, Somogy megyében a fehér karácsony esélye: 20 %

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ónos, eső, lehűl, tél, felhő, változékony, fagy, csapadék, front, időjárás