Északi áramlással sarkvidéki eredetű, egyre hidegebb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. A hideg levegő első hulláma ma éri el térségünket, így napközben erős hidegfronti hatásra, meglehetősen szeles időre számíthatunk. A front érkezésével átmenetileg megnövekszik a felhőzet, de kisebb zápor, esetleg hózápor csak elszórtan fordulhat majd elő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek még 5-7 fok között alakulnak, a késő délutáni óráktól azonban már megkezdődik a lehűlés.

Keddtől visszatér a hideg, téli idő, már napközben is fagypont körüli hőmérsékletekre számíthatunk. Többnyire változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel, de szerdán átmenetileg erősebben megnövekszik a felhőzet és itt-ott jelentéktelen hószállingózás, vagy kisebb zápor is előfordulhat majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: gyakran lesz erősen felhős az ég, legfeljebb rövid napos időszakok fordulhatnak majd elő. Elszórtan kialakulhat kisebb zápor, az esti óráktól esetleg hózápor. Az északi, északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. A késő esti órákra -3,-1 fok közé hűl a levegő.

Kedd: változóan felhős, többnyire napos idő várható. Az északi szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -5,-3 fok között alakul. A délutáni órákra 0,+2 fok közé enyhül a levegő.

Szerda: többnyire erősen felhős idő várható, csak rövid időre süthet ki a nap. Lesznek helyek, ahol az éjszakai órákban képződött köd tartósan megmarad. Néhol kisebb hószállingózás, futó zápor is előfordulhat majd. A déli szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -6,-4 fok között alakul, helyenként zúzmarás köd is képződhet. A délutáni órákra 0,+2 fok közé enyhül a levegő, de a tartósan ködös tájakon még ennél is hidegebb lesz.

Távolabbi kilátások: a hétvégéig folytatódik a száraz, hideg idő, de péntektől fokozódik a ködhajlam, egyre kevesebbet láthatjuk a napot.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felhő, fagy, front, változékony, lehűl, ősz, időjárás, tél, csapadék, eső