Nyugat, délnyugat felől ma még enyhe léghullámok érkeznek fölénk, ezért egyelőre folytatódik az átlagosnál néhány fokkal melegebb idő. A nappali hőmérsékletek többnyire 7-9 fok között alakulnak, de a tartósan ködös, ködfelhős tájakon ma sem lesz melegebb 5 foknál.

Hétfőn észak felől egy markáns hidegfront éri el hazánkat, hatására átmenetileg megnövekedhet a felhőzet, de kisebb zápor, esetleg hózápor csak néhol alakulhat ki. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északi szél, amellyel sarkvidéki eredetű, egyre hidegebb léghullámok érkeznek fölénk. Keddre már jelentősen visszaesik a hőmérséklet, visszatér a téli idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Vasárnap: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, néhol azonban tartósan ködös, illetve erősen felhős időszakok is előfordulhatnak majd. A nyugati, délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul, de a felhős, ködös tájakon nem lesz melegebb 5 foknál. A napos, valamint a ködös, ködfelhős területek térben és időben váltakozhatnak egymással. A késő esti órákra 1-3 fok közé hűl a levegő.

null

Hétfő: gyakran lesz erősen felhős az ég, emellett azonban több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat jelentéktelen zápor, esetleg hózápor. Az északi, északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 0 fok körül alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 5-7 fok közé melegszik a levegő.

null

Kedd: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Az északi szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete -5,-3 fok között alakul. A délutáni órákra 0,+2 fok közé enyhül a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét végéig hideg, téli időre számíthatunk, csapadék azonban továbbra sem valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyheség, hétvége, időjárás