Időjárásunkat továbbra is egy anticiklon alakítja, a jelentős változást okozó markáns frontok messze elkerülik térségünket. A következő napokban is folytatódik a csendes, eseménytelen idő, jelentéktelen csapadék legfeljebb ködszitálás formájában hullhat néhol.

Időközben az anticiklon fölé délnyugat felől egyre enyhébb léghullámok érkeznek, így tovább gyengül az éjszakai lehűlés, napközben pedig már 10 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet. A hétvégén többnyire változóan felhős, napos idő várható, időnként élénk légmozgással.

Lesznek helyek, ahol az éjszakai órákban képződött köd tartósan megmarad, máshol pedig a megemelkedett ködből rétegfelhőzet képződik. Ezeken a tájakon jóval hidegebb idő várható, a legmagasabb nappali hőmérsékletek csupán 5 fok közelében, vagy ez alatt alakulnak majd.

A napos, valamint a ködös, ködfelhős területek térben és időben váltakozhatnak egymással.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, helyenként azonban tartósan ködös, vagy erősen felhős időszakok is előfordulhatnak majd. A nyugati, délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete általában 6-8 fok között alakul, de a tartósan napos helyeken akár 10 fok is lehet. Az egész nap ködös, ködfelhős tájakon azonban nem lesz melegebb 3-4 foknál. A késő esti órák hőmérséklete 0 fok körül alakul.

null

Szombat: változóan felhős, napos idő várható, csak néhol maradhat meg tartósabban a köd. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -3,-1 fok között alakul. A délutáni órákra többnyire 7-9 fokig melegszik a levegő, de a ködös tájakon nem lesz melegebb 5 foknál.

null

Vasárnap: változóan felhős, napos idő várható, csak kisebb körzetekben lehetnek erősen felhős, vagy tartósan ködös időszakok. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -3,-1 fok között alakul. A délutáni órákra többnyire 7-9 fok közé enyhül a levegő, de a felhős, ködös tájakon 5 fok közelében alakul a hőmérséklet.

null

Távolabbi kilátások: hétfőn egy hidegfront éri el hazánkat, amely mögött erős lehűlés veszi kezdetét. Keddtől visszatér a téli idő, ám havazás továbbra sem valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhül, szalinay, időjárás