Időjárásunkat anticiklonális hatások alakítják, a jelentős változásokat okozó frontok továbbra is elkerülik térségünket. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően többnyire változóan felhős, napos idő várható, jelentéktelen csapadék legfeljebb ködszitálás formájában hullhat néhol.

Péntektől délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel több fokkal enyhébb levegő érkezik fölénk a magasban. Az enyhe légtömeg a megélénkülő délnyugati szél hatására már a levegő alsó rétegeibe is eljut, így erősödik a nappali felmelegedés, egyre inkább 5 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

A hétvégén kissé tovább enyhül az idő, a gyengén felhős, napos tájakon már 10 fok közeli maximum hőmérsékletek várhatók.

Megjegyzés: lesznek helyek, ahol az éjszakai órákban képződött köd napközben is megmarad, máshol pedig a megemelkedett ködből rétegfelhőzet képződik. Ezeken tájakon jóval hidegebb idő várható.
A napos, valamint a ködös, ködfelhős területek térben és időben is váltakozhatnak egymással.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, helyenként azonban tartósan ködös, ködfelhős időszakok is előfordulhatnak majd. Néhol kisebb szitálás, esetleg ónos ködszitálás is kialakulhat majd. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete -1,+3 fok között alakul, az alacsonyabb értékeket a tartósan ködös, vagy erősen felhős tájakon mérhetjük majd. A késő esti órákra -2, 0 fok közé csökken a hőmérséklet.

null

Péntek: változóan felhős, napos időre számíthatunk, csak néhol maradhat meg tartósabban a köd. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -3,-1 fok között alakul. A délutáni órákra általában 6-8 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan ködös tájakon ennél hűvösebb lesz.

null

Szombat: változóan felhős, napos idő várható, csak néhol maradhat meg tartósabban a köd. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -3,-1 fok között alakul. A délutáni órákra többnyire 7-9 fokig melegszik a levegő, de a ködös tájakon nem lesz melegebb 5 foknál.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégi átmeneti enyhülés után a jövő hét elejétől újabb lehűlés várható, csapadék azonban ezúttal sem valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: december, tél, időjárás, enyhülés