Időjárásunkat egy anticiklon, illetve a Kárpát-medencét kitöltő hideg, fagyos levegő együttes hatása alakítja. A jelentős változásokat okozó ciklonok és azok frontjai messze elkerülik hazánkat, így a következő napokban is folytatódik a változóan felhős, napos, az évszakos átlagnak nagyjából megfelelő hőmérsékletű, vagy annál kissé hidegebb idő.

Az idő előrehaladtával azonban egyre többfelé és egyre hosszabb időszakokra marad meg a köd, ami nem egy helyen akár egész nap is jellemző lehet majd. Lesznek helyek, ahol a megemelkedett ködből rétegfelhőzet képződik, máshol pedig hosszabb napos időszakok is előfordulhatnak. A nappali hőmérsékletek is ennek megfelelően alakulnak majd. A tartósan ködös, ködfelhős tájakon egész napos fagy várható, ezzel szemben a napos helyeken 2-4 fok közötti maximum hőmérsékletekre számíthatunk.

A napos, valamint a ködös, ködfelhős területek térben és időben is váltakozhatnak egymással.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: többnyire változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak majd. Az északnyugati szél kissé megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul, de a ködös tájakon egész nap 0 fok várható. Késő estére -3,-1 fok közé hűl a levegő.

Szerda: változóan felhős, napos idő várható, kisebb körzetekben azonban tartósan ködös, illetve erősen felhős időszakok is előfordulhatnak majd. A keleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -5,-3 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 2-4 fok közé enyhül a levegő, de a ködös tájakon ennél hidegebb lesz.

Csütörtök: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, helyenként azonban tartósan ködös, vagy erősen felhős időszakok is előfordulhatnak majd. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -6,-4 fok között alakul. A délutáni órákra 2-4 fok közé enyhül a levegő, a ködös tájakon azonban ennél hidegebb lesz.

Távolabbi kilátások: a hétvégén kissé enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, ezért mérséklődik az éjszakai lehűlés és erősödik a nappali felmelegedés, a naposabb tájakon már 10 fok közeli csúcs hőmérsékletek várhatók.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ősz, változékony, front, fagy, felhő, eső, csapadék, tél, időjárás