Megérkezett a CFS modell hosszútávú, anomália előrejelzése decemberre.
A modell átlagos hőmérsékletű, a szokásosnál valamivel szárazabb, kora télies idővel számol. Tartós, rendkívüli enyheség a hónap során nem valószínű, igaz a nagybetűs, havas télnek is meglehetősen kicsi az esélye.

Európa északi, északkeleti területei felett nagy tömegű, hideg levegő halmozódott fel, ezeken a tájakon már napközben is fagypont alatt alakulnak a hőmérsékletek. Ezzel szemben a kontinens nyugati, délnyugati térségében még tartja magát az enyhe idő, helyenként 15 fok körüli csúcs hőmérsékletek is előfordulnak.

Európa középső területei általában a két légtömeg határán, a köztes zónában helyezkedik el, azaz átmeneti lehűlések és enyhülések jellemzik az időjárást.

A csapadék anomália előrejelzés alapján feltételezhető, hogy nagyrészt anticiklonális hatások érvényesülnek időjárásunkban, tehát összességében az átlagosnál szárazabb idő valószínű.

A hónap első dekádjában viszonylag gyenge lehet az atlanti ciklontevékenység, ami önmagában még nem zárja az átmeneti enyhülések előfordulását, de a drasztikus meleg beáramlások, illetve a rendkívüli enyhe idő esélyét valamelyest csökkenti.

null

Az anticiklonális hatások következtében gyakori lehet a Kárpát-medence téli időjárására jellemző úgynevezett hideg párnás helyzet.

Az itt megülepedett hideg levegő fölé érkező enyhébb légtömeg, a kellő légmozgás hiányában nem tud lekeveredni a levegő alsó rétegeibe. A magasban történű enyhülés hatására köd képződik, ami aztán megemelkedve vastagabb rétegfelhőzetté alakul. Ez a rétegfelhőzet konzerválja a talaj közelében megrekedt hideg levegőt, miközben 500-600 m feletti magasságban napos, viszonylag kellemes az idő.

A nyirkos, egyre szennyezettebb levegőt csak markáns front tudja kisöpörni, amire sokszor napokig, sőt extrém esetekben akár hetekig is várni kell.
A jelenlegi számítások szerint december közepére erőre kaphatnak majd az atlanti ciklonok, melyek előoldalán akár tartósabb nyugati, délnyugati áramlás alakulhat ki felettünk. A kezdeti hideg időt tehát egyre enyhébb idő válthatja fel.

Megjegyzés: a hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

null

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése decemberre.

null

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése decemberre.

null

3. Ábra: a Kárpát-medence az északkeleti hideg, illetve a délnyugati enyhe légtömegek határán helyezkedhet majd el.

null

4. Ábra: a hónap nagy részében anticiklonok alakíthatják időjárásunkat, azaz összességében száraz, csapadékmentes idő valószínű. Az anticiklonális hatások, valamint a magasban érkező enyhébb levegő azonban kedvező feltételeket biztosít a ködképződésnek, illetve a hideg párna kialakulásának.

null

5. Ábra: a hónap közepére aktivizálódhat az atlanti ciklontevékenység. A ciklonok előoldalán nyugatira, délnyugatira fordulhat felettünk az áramlás.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: táv, hosszú, december, időjárás