Hazánk időjárását egy anticiklon alakítja, a jelentős változásokat okozó frontok messze elkerülik térségünket. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően nagyrészt napos, száraz az idő, csak kisebb körzetekben lehetnek erősen felhős, vagy tartósan ködös időszakok. A hőmérsékletekben nem lesz lényeges változás, folytatódik az átlagosnál 6-8 fokkal melegebb idő.

Az éjszakák továbbra is fagy mentesek lesznek, napközben pedig többnyire 15 fok körüli maximum hőmérsékletek várható. Az éjszakai órákban képződött köd, illetve az ebből kialakuló rétegfelhőzet néhol akár tartósabban is megmaradhat, ezeken a tájakon nem lesz melegebb 8-10 foknál.

Péntektől kissé nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk, emiatt már több lesz felettünk a felhő, kisebb eső, zápor azonban csak néhol fordulhat majd elő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: változóan felhős, napos idő várható, csak néhol maradhat meg tartósabban az éjszakai órákban képződött köd, illetve ködfelhőzet. A déli, délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. Késő estére 7-9 fok közé hűl a levegő.

Csütörtök: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel, helyenként azonban tartósabban felhős, vagy ködös időszakok is előfordulhatnak majd. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 13-15 fokig melegszik a levegő.

Péntek: gyakran lesz erősen felhős az ég, csak rövid napos időszakok lehetnek. Elszórtan előfordulhat kisebb eső, zápor. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 13-15 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégén már több lesz felettünk a felhő, elszórtan kisebb csapadék is előfordulhat majd, a hőmérsékletek azonban csak néhány fokkal esnek vissza. A jövő hét elejétől északkelet felől hideg levegő érkezik fölénk, ezért erős lehűlés kezdődik, a hét közepén már napközben is fagypont körül alakul a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: fagy, melegedés, ősz, enyhülés, tavasz, változékony, felhő, front, eső, csapadék, időjárás