A következő időszakban ciklon előoldali, meleg áramlások határozzák meg időjárásunkat, így az átmeneti hideg epizód után, visszatér az átlagosnál enyhébb idő.

Ma egy melegfront felhőzete sodródik fölénk, ezért a nap nagy részében erősen felhős idő várható, kisebb csapadék azonban csak elvétve fordulhat majd elő. A front egyelőre csak a magasban okoz felmelegedést, a talaj közelében még folytatódik a hideg idő.

Csütörtöktől felerősödik felettünk a déli áramlás, a megélénkülő szél hatására már az alsó légrétegekbe is megérkezik az enyhébb levegő.
Erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órák hőmérséklete már elérheti a 10-11 fokot.

Pénteken további enyhülésre, egyelőre még csapadékmentes időre számíthatunk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. Elvétve előfordulhat kisebb eső. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. Késő estére 0,+2 fokig hűl a levegő.

null

Csütörtök: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Csapadék nem lesz. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 9-11 fok közé melegszik a levegő.

null

Péntek: eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd a késő esti óráktól erősen megnövekszik a felhőzet és elszórtan már kisebb eső, zápor is előfordulhat majd. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul. A délutáni órákra 12-14 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: szombatra nedvesebb levegő érkezik fölénk, többfelé várható eső, zápor, majd vasárnap délutánra már csökken a csapadékhajlam, ismét több lesz a napsütés. A jövő hét végéig várhatóan folytatódik az enyhe idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: viszlát, hidegfront, tél, időjárás