A Kárpát-medence időjárását egy anticiklon alakítja, a jelentős változásokat okozó frontok egyelőre elkerülik térségünket. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően többnyire napos, száraz az idő, csak kisebb körzetekben lehetnek fátyolfelhős, vagy tartósan ködös időszakok. Eleinte folytatódik az ilyenkor szokásosnál jóval hidegebb idő, a legmagasabb nappali hőmérsékletek továbbra is 5 fok alatt maradnak majd, éjszakánként pedig mindenhol fagyni fog.

Szerdára egy gyenge melegfront felhőzete sodródik fölénk, ezért többnyire erősen felhős idő várható, kisebb csapadék azonban csak elvétve fordulhat majd elő. A front egyelőre csak a magasban okoz felmelegedést, a talaj közelében folytatódik a hideg idő.

Csütörtöktől délire fordul felettünk az áramlás, amellyel több hullámban egyre enyhébb levegő érkezik fölénk. Az erősödő szél hatására már az alsó légrétegekbe is megérkezik a melegebb levegő, így aztán erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órák hőmérséklete már elérheti a 10-11 fokot.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: változóan felhős, napos idő várható, csak kisebb körzetekben maradhat meg tartósabban a köd. A délkeleti szél gyenge lesz. A délutáni órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul. Késő estére -2, 0 fok közé hűl a levegő.

Szerda: többnyire erősen felhős idő várható, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. Gyenge csapadék legfeljebb elvétve fordulhat majd elő. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -3,-1 fok között alakul, helyenként köd is képződhet. A délutáni órákra 1-3 fok közé enyhül a levegő.

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 9-11 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégétől tovább enyhül az idő, ezzel együtt azonban növekszik a csapadékhajlam is. Főleg szombaton valószínű újabb eső, zápor. A jövő héten is folytatódik a változékony, enyhe idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: front, havazás, eső, változékony, ősz, felhő, csapadék, , fagy, időjárás